lördag 13 december 2008

Bolivia: Markrättigheter till ursprungsfolk och bönder

Under de senaste tre åren har 9 miljoner hektar jord delats ut till ursprungsfolk och bönder i Bolivia av en totalt på 18 380 000 Ha. som behöver saneras.Huvuddelen av dessa har delats ut till ursprungsfolkssamfälligheter kallade Tierras Comunitariasde Origen (TCO) samt till bondesamfälligheter Comunidades Campesinas son inte beträktas som ursprunsgfolksterritorier.

Men även småjordbruksföretagare har fått markrättigheter, så mycket som ytterligare 900 000 Ha.då man anser att även de gör en viktig bidrag till landets matsäkerhet och ekonomisk tillväxt.

Fortfarande är det dock mycket mark kvar att sanera och avgöra vem som har rätt till den. Sanering av jorden i synnerhet i landets östra delarna där enorma storgods finns har två huvudsyften. Dels att reda ut de slavliknande arbetsförhållandena som anmäldes av MR-organisationer för c.a ett år sedan, samt att avgöra om jorden verkligen fyller en social funktion (Función Económica Social) så att inte jordägandet används bara i spekulativ syfte. I de fall man finner att jorden inte fyller sin sociala funktion, dvs. att bidra till landets matförsörjning går dessa marker över till Staten för att sedan omfördelas till jordlösa som vill få den att producera.Vissa storgodsägarfamiljer i Bolivia äger så mycket mark som motsvarar ett mindre europeisk land men bara en bråkdel tjänar ett produktiv syfte.

Det är bl.a. denna saneringsprocess som är del av jordreformen som ligger till grund för det starka motståndet hos storgodsägare mot förändringsprocesserna i landet och mot landets folkvalda president.

Carmen
Informationen är delvis hämtad från ABI -Agencia Boliviana Información

Inga kommentarer: