måndag 8 december 2008

Ursprungsfolksrättigheter ifrågasätts av höger och vänster i Chiles parlament

Just nu diskuteras det febrilt i Chile kring tre lagförslag som behandlar frågan om Ursprungsfolkens rättigheter som man vill knoda in i ett enda förslag. Skillnaderna mellan höger och vänsterns parlamentsledamöter tycks mest vara formella och bägge blocken verkar vara overens om att rädda den "monokulturella och odelbara statens" existens och sluta en pakt kring detta.

Troligtvis skyndar de sig att fastslå detta eftersom de känner sig hotade av de idéer och mobiliseringar som legat bakom att Ecuadors nya grundlag definierat
landet som plurinationell stat och även Bolivias liggande grundlagsförslag förespråkar detsamma(man skall rösta om bl.a detta i januari).

Ursprungsfolksrörelsen är stark kritiska mot det odemokratiska förfaringssättet som dessa lagar diskuterats, där inga ursprungsfolksorganisationer deltagit. Men främst är man missnöjd med de att de tre lagförslagen:
*Nekar ursprungsfolks kollektiva rättigheter
*Nekar att dessa skulle ha funnits som folk innan nationella statens bildandet.
*Nekar att dessa skulle ha existerat som ursprungsfolksnationer samt
*Nekar att de skulle kunna vara en självständig kollektiv juridisk person.

Med andra ord nekar man själva grundpelare bakom FN:s Ursprungsfolksdeklaration från 2007 och ILO Konventionen 169 om Ursprungsfolksrättigheter. Lagförslagen i Chile verakr ha kommit till som ett försök att neutralisera det faktum att man nyligen skrivit under ILO:169, efter c.a 15 års diskussioner.

Den "socialistiska" regeringen hade även svårt med att skriva under Konveniet rakt av och därför försökte man göra vissa reservationer, vilket orsakade reaktioner inte bara hos ursprungsfolk utan även inom FN-samfundet. Man befarade att fallet sklulle kunna bana vägen till att stater kunde skriva under olika deklarationer men reservera sig mot sånt som de inte gillar eller passar dem vilket skulle göra alla konventioner och deklarationer i princip överflödiga. T.ex. "vi skriver under MR-deklarationen MEN vi anser att alla människor är inte riktigt lika värda".

Carmen

För mer information på spanska:
http://www.mapuexpress.net/?act=publications&id=1302

Inga kommentarer: