lördag 6 december 2008

Civila i Colombia på knivens egg

Colombias president Uribe har fortsatt höga popularitetssiffror och medierna, de flesta med starka kopplingar till makten, piskar fram en nästan fanatisk stämning kring honom och hans så kallade ”demokratiska säkerhets-politik”. Detta gör att de som är kritiska mot regeringen blir väldigt utsatta.
- Bara det att man inte är ”Uribe-anhängare” leder till en säkerhetsrisk, säger Herminio López Ariza, generalsekreterare i ungdomsnätverket Red de Jóvenes Magdalena Medio.
Snart synas Colombia av FN:s råd för mänskliga rättigheter och samtidigt genomför regeringen en charmoffensiv. Som verkar gå hem. Risken är att Uribes hårdföra militära strategier applåderas internationella för att mordfrekvensen gått ner och storstäder och motorvägar har blivit säkrare. Samtidigt ligger en förhandlad lösning av konflikten långt borta och militärens andel av begågna MR-brott ökar, bland annat genom skandalen med civila avrättade som klätts i gerillakläder.
- De civila aktörerna balanserar på knivens egg i konfliktens Colombia. Det är svårt att hålla sig utanför. Därför är det inte heller bara regeringen och de väpnade aktörernas ansvar att hitta lösningar på konflikten, det ligger också på var och en av oss i det civila samhället, säger Herminio López Ariza.

Tove

Inga kommentarer: