tisdag 16 december 2008

Klimatmöten och historiska utsläpp

Nu är förhandlingarna i Poznan kring klimatförändringarna färdiga och det är ganska magra resultat som har kommit fram. För Latinamerikas del så finns det en hel del problem som pekas ut i IPCC:s rapport, bland annat att torkan kommer bli värre, artutrotning och försämrade skördar. Det går också att se det ökade antalet tropiska stormar som varje år drar fram över Karibien och det är enkelt att räkna ut att den ökade växthuseffekten ger och kommer att föra med sig stora konsekvenser. Poznan var då nästa hopp för nya överenskommelser.

Dock kom det inte mycket nytt ut av det. Många Latinamerikanska länder är positiva till att hjälpa till i arbetet för att bromsa växthuseffekten men som till exempel Mexico säger
"...men vi har prioriteringar som fattigdomen och vi accepterar bara frivilliga överenskommelser, andra har tidigare släppt ut CO2 när de utvecklats". Och där är i mycket där som problemen ligger. Länderna i väst som idag inte vill minska sina utsläpp tillräckligt mycket vill inte heller betala för all den mängd CO2 som de tidigare har släppt ut.

Den CO2 som har släppts ut under industrialiseringen finns kvar i atmosfären och det välstånd som det skapat borde också kunna användas för att nu betala de kostnader som behövs för att minska växthuseffekten. Slut på fina ord och etanolslukande miljöbilar, det är dags för världens rika länder att börja göra något på riktigt.

Nästa hopp på bättre överenskommelser är Köpenhamn...

/Martin

Inga kommentarer: