onsdag 24 december 2008

Vi minns Chico Mendes, regnskogsförsvararen

Den 22 dec. i år är det 20 år sedan miljöaktivisten Chico Mendes mördades i Brasilien. Både miljöaktivister, ursprungsfolksorganisationer och miljömyndigheter mindes i år hans symboliska mord.

Mendes, var fackföreningsaktivist och miljökämpe och mördades med ett skott den 22 december 1988 i Xapuri i Nordöstra delen av landet för att han ville hindra storgodsägare från att skövla renskogen för att bedriva boskapsskötsel. Hans mördare storgodsägaren Darly Alves da Silva och hans son dömdes till 19 år fängelse.

Hans kamp tjänade till att sätta fokus i kampen för att försvara regnskogen och bidrog till att synliggöra folk som lever som samlare och utvinnare av det som regnskogen har att erbjuda såsom frön, frukter, blad, gummi och rötter utan att förstöra hela ekosystemet. Det är ofta dessa människor som dagligen får konfrontera de stora kapitalintressena som finns bakom olje- och gasindustrin, ädelvirkesutvinning, boskapsuppfödning, etc.

Mendes mord bidrog därmed till att lyfta fram att miljövård är inte bara att bevara regnskogen orörd och köra ut människorna som levt där sedan tusentals år tillbaka, utan snarare lära av de hur hållbar samlevnad med regnskogen skulle kunna gå till.

/Carmen

Inga kommentarer: